7 redenen waarom jij het koud hebt in de zomer

7 redenen waarom jij het koud hebt in de zomer

Het is bijna 30 graden en toch kun je het koud hebben. Dit kan natuurlijk meerdere redenen hebben! Hieronder de 7 meest gebruikelijke redenen waarom jij het wellicht koud hebt:

 

  1. TE WEINIG SLAAP

Waarschijnlijk ken je het gevoel wel. Wanneer je heel moe bent en het niet meer warm krijgt. Die moeheid komt uiteraard door te weinig slaap, maar dit kan er ook voor  zorgen dat je een ‘storing’ krijgt in het deel van je hersenen dat je temperatuur regelt. Daardoor heb je het dus ook vaak koud als je moe bent. Ook je metabolisme is lager waardoor je lichaam minder goed op temperatuur kan komen.

  1. SCHILDKLIERKLACHTEN

Je schildklier is het motortje van je lichaam dat onder meer je zuurstofopname, stofwisseling, goede doorbloeding én je warmteproductie regelt. Als je schildklier niet goed werkt, heb je het sneller koud. Als je het gevoel hebt dat er iets ‘mis’ is met je schildklier, is het verstandig je huisarts te raadplegen.

  1. JE HEBT MEER SPIERMASSA NODIG

Meer spiermassa geeft je stofwisseling een boost en behoud je lichaamstemperatuur. Dus hup, op naar de sportschool (waar het trouwens gelijk lekker warm is) en kweek die spiertjes!

  1. JE BENT EEN VROUW

Dit klinkt een beetje flauw, maar toch is het bewezen! Onderzoek wijst namelijk uit dat wij vrouwen grotere koukleumen zijn dan mannen! Volgens onderzoek van de Universiteit van Portmouth zijn vrouwen beter in staat om bloed naar de belangrijkste organen te laten stromen. Super handig, maar daardoor hebben we wel vaker koude handen en voeten en hierdoor wordt ons gevoelstemperatuur weer bepaald.. waardoor we het dus vaak koud hebben!

  1. ACTIVEER BRUIN VET

Bruin vet is een vetweefsel dat je energiestofwisseling verhoogt en je lichaam op temperatuur houdt. Eerst leek het zo te zijn dat dit alleen bij baby’s voorkwam, maar uit onderzoek gepubliceerd door het New England Journal of Medicine blijkt dat volwassenen ook bruin vet aanmaken. En dat is zeker een pluspunt, want deze vetweefselcellen zitten rondom cruciale plekken in ons lijf waar het altijd warm moet zijn, zoals je nieren, aorta en het hart.

Maar je lichaam maakt ook wit vet aan, dit slaat de overtollige calorieën op. Terwijl bruin vet juist energie om het lichaam warm te kunnen houden verbruikt. Door veel te sporten kan je witte vetweefsel in bruin vet veranderen waardoor je vet kunt verbranden en het warmer krijgt. Hoe kan je lijf nog meer bruin vet activeren? Volgens onderzoek door Maarten Vosselman van Maastricht University wordt bruin vet ook geactiveerd door het eten van energierijke maaltijden.

 

  1. NIET GENOEG GEDRONKEN

Water drinken helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Met genoeg vocht houdt je lichaam de warmte beter vast waardoor je het minder snel koud hebt. Volgens het Voedingscentrum heb je minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Zo blijf je lekker warm en voorkom je onnodige hoofdpijn. Dus hup aan de water!

 

  1. TE WEINIG VITAMINE B12

Rode bloedcellen verspreiden zuurstof door je lichaam. Als je te weinig rode bloedcellen hebt, heb je het sneller koud. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Door meer vitamine B12 in te nemen kun je dit probleem verhelpen. B12 zit onder meer in vis, vlees en zuivel. Eet je dit niet zoveel? Dan zijn er gelukkig altijd nog b12 pillen. Mocht je toch merken dat je weinig energie hebt en snel duizelig bent, kun je altijd voor de zekerheid een bezoek aan de huisarts brengen.

 

Herken je jezelf in 1 van deze punten? Dan wordt het tijd om er wat mee te doen! Heb je het heel de dag, dagelijks koud? Ga dan even langs je huisarts om erachter te komen waar dit aan ligt.

 

Kus,

 

Paula

No Comments

Post A Comment