7 tips voor de perfecte zomer workout

7 tips voor de perfecte zomer workout

Yeaah, de zomer komt eraan .. of is al een paar dagen in het land eigenlijk! Hou jij er ook zo van om in de zon te gaan sporten? Of wil je er mee starten? Vergeet je dan niet goed voor te bereiden op deze workout. Met deze 7 gouden tips zorg je zeker voor een goede start!

 

Tip 1 Train in de ochtend of in de avond
Doordat de zon dan minder fel is, is de UV-straling minder sterk. De kans op de negatieve effecten van UV-straling wordt hierdoor dus gelijk verkleind. Tijdens deze uren is bovendien de temperatuur aangenamer om te sporten. Hierdoor hoeft je lichaam minder hard te werken om je lichaamstemperatuur op peil te houden en is er een kleinere kans op dehydratatie waardoor je beter kunt presteren. En de prachtige zonsopkomst of –ondergang is een extra cadeautje!

 

Tip 2 Insmeren maar
Ongeveer 20 kilometer boven de aarde, bevindt zich de ozonlaag. Deze laag houdt een groot gedeelte van de Ultra Violette Straling (UV-straling) van de zon tegen. De straling die toch op onze aardbol terecht komt, beïnvloedt de werking van je lichaam. Je wordt eerder vatbaar voor virussen en huidkanker. Maar gelukkig heeft UV-straling niet alleen negatieve effecten! Je lichaam maakt bijvoorbeeld meer vitamine D3 aan waardoor je sterkere botten krijgt en ook produceert je huid meer pigment waardoor je een zomers kleurtje krijgt. Vergeet je vooral niet goed in te smeren als je in de zon gaat trainen en zoek het liefst een plekje waar je in de schaduw gaan trainen! En ja, ook in de schaduw wordt je bruin!

 

Tip 3 Acclimatiseer
Laat je lichaam eerst wennen even aan de warmte van de zon en bouw je trainingen rustig op. Begin dus als het erg warm is met een korte en minder intensieve trainingen en bouw het rustig op.

 

Tip 4 Drink veel water
Naast de UV-straling, geeft de zon ook warmte af. Je lichaamstemperatuur gaat hierdoor dus ook omhoog. Om je lichaamstemperatuur tussen de 36 en 38 graden Celsius te houden, zet je lichaam je poriën open. En dan gaat de zweetkraan gaat open! Heb je niet genoeg gedronken, dan raken je vochtreserves op en kan je lichaam de warmte niet meer kwijt. Dan heb je last van dehydratatie, ofwel je droogt uit. Dat wil je natuurlijk voorkomen en dat doe je dus door genoeg te drinken!

 

Tip 5 Trek een ‘coole’outfit aan
Tijdens het sporten is ademende sport kleding erg belangrijk. Trek je bijvoordbeeld lichtgekleurde sportkleding aan, dan blijf je koeler! Kies voor een speciale stof die zweet goed afvoert en losjes om je lichaam zit. Trek na het sporten zo snel mogelijk een droge outfit aan; natte kleding laat meer UV-straling door. En het zit en ruikt natuurlijk niet zo lekker :p

 

Tip 6 Vermijd asfalt
Asfalt geeft veel warmte af, dus op die ondergrond sporten is extra warm. Je krijgt ook sneller last van zwetende voeten, waardoor je kunt gaan schuren in je schoenen. Kies dus voor bos of park (lekker beschut) of het strand (niet in de volle zon) voor je perfecte zomer workout.

 

Tip 7 Check de kleur van je urine
Dit klinkt misschien wat raar, maar aan de kleur van je urine kun je ‘zien’ of je voldoende hebt gedronken. Bij genoeg vochtinname is je urine namelijk nagenoeg kleurloos. Wanneer de kleur van je urine nog erg geel is, geeft je lichaam aan dat het weinig vocht heeft. Wat weer betekend: drinken maaaaar!

 

Volg deze tips en je kan zorgeloos aan je zomer workout beginnen!

No Comments

Post A Comment