De voor- en nadelen van een eetschema

De voor- en nadelen van een eetschema

Eetschema’s zijn ontzettend populair. Ze worden niet alleen gebruikt door diëtisten om hun cliënten te helpen met afvallen. Ze worden ook gebruikt door fanatieke krachtsportbeoefenaars.

We kunnen er niet om heen. Voeding vormt een groot deel van het te behalen eindresultaat. Heb je dit op orde, dan kun je mooie resultaten verwachten. Heb je dit niet op orde, dan lijkt het eerder of al je harde werk in de sportschool voor niets is geweest.

De een zweert bij eetschema’s. De ander haat ze. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Een maaltijdplan heeft namelijk verschilende voor- en nadelen.

De voordelen

Een maaltijdplan heeft het voordeel dat het exact is en wanneer je jezelf 100% aan dit maaltijdplan houdt je er van gegarandeerd bent dat je een bepaald eindresultaat kunt verwachten.

Het tweede voordeel van een eetschema is dat je geen kennis nodig hebt van voeding- en diëtiek. Wanneer je blind volgt wat er op papier staat, zal je gegarandeerd je doel behalen.

Het derde voordeel, de reden waarom ikzelf gebruik maak van een eetschema aan het begin van elke nieuwe voedingsfase, is dat het kan dienen als een opstapje naar een beter voedingspatroon. Een voedingspatroon die je gemakkelijker naar je doel toe brengt. Dit is voor mijzelf de voornaamste reden om deze te gebruiken. Het kan namelijk soms moeilijk zijn, vooral wanneer je geen kennis hebt van voeding en diëtiek, om op precies te eten wat je lichaam nodig heeft.

De nadelen

Dat ik een maaltijdplan maar heel kort gebruik is niet zonder reden, want een maaltijdplan heeft ook een aantal nadelen die ervoor zorgen, dat ik mijn doel niet kan behalen.

Een eetschema is niet flexibel. Eet je wat er op papier staat dan kan je bepaalde uitkomst verwachten, maar wanneer je afwijkt van je maaltijdplan kan je ook een afwijkende uitkomst verwachten.

Een maaltijdplan geeft je geen vrijheid. Het stukje versgebakken appeltaart staat natuurlijk niet in je maaltijdplan en maakt van jou een paria op je moeders verjaardag. Een frietje eten samen met vrienden op een festival staat ook niet in je maaltijdplan. Een maaltijdplan houdt zelden rekening met jouw sociale leven en is daardoor niet geschikt voor de lange termijn.

Dat frietje die je dan toch maar besluit te eten op dat festival geeft je de volgende dag een slecht gevoel of nog veel erger een schuldgevoel. Een eetschema heeft in de praktijk vaak de nare eigenschap dat het zwart-wit denken creëert. Alles wat op papier staat is goed, alles wat niet of zelden op papier staat is “slecht.”

Tot slot

Moet je nu wel of geen eetschema gebruiken? Die keuze is natuurlijk aan jou. Wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Lees dan volgende week de nieuwste blog. In deze blog vertel ik je meer over de voor- en nadelen van macro-tracking.

 

No Comments

Post A Comment