Maaltijd voor en na het sporten

Maaltijd voor en na het sporten

Hoe zit dat nou?

Wanneer je welke maaltijd eet? Is het belangrijk dat je dit goed timed? En zo ja, wat moet je dan eigenlijk eten?

In deze blog geef ik je een aantal tips over wat en wanneer je het beste voor en na je training kunt eten.

Als ik eet, hoe weet ik dan wanneer? En is dat wel belangrijk?

Hoewel de timing van je maaltijd invloed hebben op je prestaties, is het belangrijk dat je let op de totale inname, de verhouding van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) en de kwaliteit van je dagelijkse voeding veel belangrijker zijn dan wanneer/hoe laat je eet. 

Timing maakt wel wat uit, maar er is een groot verschil tussen een topsporter of iemand die om de dag traint. Probeer dus goed te kijken naar waar JIJ als persoon staat en dit dan juist af te stemmen.

Ben je er niet aan toe om voor het sporten te eten omdat je er misselijk van word en het in de weg zit tijdens je training? Dan raad ik het je af om voor het sporten te eten. Doe waar je je lekker bij voelt. Persoonlijk ben ik nooit zo van het eten voor het sporten, het komt wel eens voor dat ik op een dag te weinig tijd heb gehad om aandacht aan mijn voeding te besteden dan is bijvoorbeeld een banaantje altijd welkom. Ben je vaak hongerig voor het trainen of heb je even een lekkere boost nodig? Lees dan vooral even verder 😉

Waar je je aan kunt houden als het gaat om plannen

Herken je dat lusteloze gevoel voordat je gaat trainen? Dit kan betekenen dat je geen lekkere grote maaltijd hebt gegeten voor het sporten. Door te eten geef je je lichaam extra energie en kun je echt vol gas gaan.

Kies ervoor om 2 tot 3 uur vóór het sporten een gezonde complete maaltijd te nuttigen + drink genoeg! Ook is het aan te raden om 1-2 uur vóór het sporten nog een licht verteerbare maaltijd te nuttigen, neem bijvoorbeeld een bakje met fruit of een handje wortels met hüttenkäse. Dan is het nog aan te raden na het sporten een grotere maaltijd te nuttigen met een goede combinatie eiwitten, koolhydraten en vetten. Na je Workout verlies je veel vocht dus ook dan is het raadzaam lekker veel water te drinken. Voor het slapen gaan kun je bijvoorbeeld ook nog kiezen voor een lekkere thee met gember en citroen.

Conclusie

De juiste voeding rondom het sporten kan een verschil maken bij het leveren van sportprestaties. Dit is echter per sporter verschillend en we hebben allemaal verschillende voorkeuren. Je doelen en het type mens hebben hier namelijk veel invloed op.

Ben je een sporter of een atleet? Besteed aan je voeding dan ook echt aandacht aan om zo je doelen te bereiken. Ondanks dat dit soms lastig is te combineren. Zet wekkers en herinner jezelf er zo aan om zo even een maaltijdje te nuttigen.

Als je minder fanatiek bent en vooral sport voor je gezondheid en een fit lijf? Gezond en gevarieerd eten is de basis! Ja maar Nicky, wat is dan gezond? Volgende week deel ik mijn voedingsschema met jou en vertel ik je meer hier meer over…

 

Goodluck dit weekend en aankomende week!

See you next Friday.

 

 

Liefs,

Paula

No Comments

Post A Comment