Studentenleven versus fit-girl-life: De eeuwige klaagzang van het kiezen tussen een ‘goede’ student zijn en een fit lichaam

Studentenleven versus fit-girl-life: De eeuwige klaagzang van het kiezen tussen een ‘goede’ student zijn en een fit lichaam

Studenten zeuren vaak over dat het studentenleven en het fitte leven niet samengaan. De consequentie is dat ze het niet eens proberen, maar op voorhand de gezonde lifestyle al laten varen. Zonde, lijkt mij.

Studeren en een gezonde lifestyle gaan namelijk juist heel goed samen! Het is alleen maar net hoe je het zelf inricht en welke keuzes jij maakt. Daarbij zijn zelfreflectie en een bepaalde mindset een must. Het is belangrijk dat je erin gelooft dat je het kan en dat je realistische doelen voor jezelf stelt.

Time management is belangrijk, maar spontane acties en plezier horen zeker in het schema thuis!

”Daarbij zijn zelfreflectie en een bepaalde mindset een must.”

Een gewone vrijdagochtend op de universiteit. De eerste studenten druppelen de collegezaal binnen. Veel van hen met koffie in hun handen en wallen onder de ogen van de korte nacht. Bij het neerstrijken op één van de rijen in het midden van de collegezaal, vang ik een paar woorden op van een gesprek tussen dames een paar rijen boven mij. “Ik heb gewoon geen tijd om te sporten. Ik heb al zoveel verplichtingen.”, zegt een van de meiden. “Nee ik ook niet. En gezond eten is ook zo duur…”, reageert de ander. Uit nieuwsgierigheid draai ik mij om zodat ik de meiden kan zien. Ze kijken me allebei vragend aan, waarna ik met enige aarzeling me toch maar weer omdraai. Had ik ze moeten vertellen dat het allemaal gaat om de mindset? Dat gezond eten niet duur hoeft te zijn? Dat je moet doen waar je je lekker bij voelt? Dat het zonde is dat ze zo denken, omdat er zoveel meer in hen zit dan ze denken? Dat ze zichzelf voorliegen en zo een bepaalde gedachtegang in stand houden? Nee. Zij hadden zich waarschijnlijk afgevraagd waar ik me mee bemoeide en ik zou er achteraf spijt van hebben gehad dat ik er ooit over was begonnen. Nee, het was beter zo.

”In de tijd dat jij zeurt over het aantal uren in een dag, staat iemand anders om 07:00 uur op om een abs challenge te doen voor college.”

Nu wil ik mij de kans echter niet laten ontschieten iedere student die dit leest moed en motivatie in te praten om het wél te proberen. Geef die gezonde levensstijl een kans. Geef jezelf de kans. Je voelt je zoveel beter als je eenmaal in die gezonde flow zit. Niet alleen fysiek, maar vooral mentaal. Je zult het gevoel hebben de wereld aan te kunnen. Je kunt je huidige levensstijl al door kleine veranderingen verbeteren. Wees daarbij realistisch in wat wel en niet haalbaar is voor jou. Plan het sporten alleen niet pas in als je de rest al hebt ingepland. Maak lichaamsbeweging een deel van je agenda. Neem daarnaast bakjes mee naar college met rauwkost en/of fruit erin zodat je niet in de pauze naar de eerste de beste kiosk gaat en weer een Mars scoort. Heb je een drukke week? Zorg dan dat je je workout naar huis haalt. Download een abs of squat challenge app en ga daarmee aan de slag! Heb je nog meer smoesjes? I’m ready. Zorg dat je die smoesjes omzet in acties. In de tijd dat jij zeurt over het aantal uren in een dag, staat iemand anders om 07:00 uur op om een abs challenge te doen voor college.

No Comments

Post A Comment