Voeding na een bikini fitness wedstrijd

Voeding na een bikini fitness wedstrijd

Wat ik om me heen zie gebeuren is dat meiden een obsessie met eten krijgen. Het begint allemaal onschuldig met een simpel dieet totdat dit uitgroeit in een “ik vermijd suiker-zout-zetmeel-vet dieet” en alleen nog maar gaan leven op kip, rijst en broccoli.
Ik heb zelf twee jaar streng in voorbereiding geleefd, wedstrijdprep of bulk. In beide gevallen had ik een dieet voor een doel: de wedstrijden. Niet dat ik dit erg vond. Nee, ik hou van de vastheid van een dieet, de meals preppen en weten wat je eet. Maar de eerste paar weken na je wedstrijd zit het nog heel erg in je hoofd dat je suikers en dergelijke wilt mijden. Want zeg nou zelf, je hebt +-14 weken lang in voorbereiding gezeten en tegen jezelf gezegd dat je dit alleen tijdens je cheat mocht eten. Anders zou het een hinder worden tijdens je prep en wellicht ben je dan niet droog genoeg voor je wedstrijd. En dan opeens mag je alles weer eten. Hierin kan je dan twee kanten op gaan: extreem veel en alles eten of extreem nog alle suikers en dergelijke willen overslaan. Als jij in één keer terug kan gaan naar je ‘normale’ eet patroon heb ik diepe respect voor je maar meestal zal dit niet zo gaan en in beide gevallen zal het je moeite kosten om weer terug te gaan naar een ‘normaal’ patroon.
”De eerste dagen na je wedstrijd zal je lichaam alles vast gaan houden. Je blaast een soort van op.”
Dit is zeker niet erg en een hele normale reactie van je lichaam. Niet stressen, je lichaam zal het extra vocht er vanzelf weer eruit gooien en je hebt nou eenmaal wat meer vet nodig dan je wedstrijd percentage. Persoonlijk vind ik mijn wedstrijd shape ook niet mooi…. ja, mooi voor 1 dag. Nee, geef mij er maar een laagje overheen en vooral de curves die je er weer bij (terug) krijgt. Maar mijn hoofd zegt wel even wat anders de dagen erna. Ik voel me vies na een paar dagen gegeten te hebben wat ik wil, maar terug gaan naar het rijst-kip-broccoli dieet komt me strot uit.
Ik moest voor mezelf een soort middenweg vinden. Voor mij is dit de keuze maken voor een ‘dieet’, een dieet met een knipoog. Ik prep mijn meals, die bestaan uit clean food, maar ik mag wel bijna uit alles kiezen. Ik eet  overdag zo clean mogelijk maar ik gun mezelf ook de cheat momentjes. Het kost me ook wel even weer wat moeite en veel onzekerheden om aan te komen, maar zeg nou zelf, je kan niet je leven lang op een rijst-broccoli-kip dieet leven. Je moet een balans vinden voor jezelf, accepteren dat je wedstrijd shape niet vast te houden is en vooral geniet naast je preps ook van het leven. Voor dat je het weet zit je weer in voorbereiding en mag je echt niks meer!
”Accepteren dat je wedstrijd shape niet vast te houden is en vooral geniet naast je preps ook van het leven.”
Een aantal tips om na je wedstrijd om te gaan met voeding:
  • Drink veel water (of thee)! Daardoor heb je een vol gevoel en ga je dus minder snel zoetigheid eten.
  • Probeer bij elke maaltijd wat groente te eten. Door de vezels hou je een verzadigd gevoel en je houdt je darmen goed aan de gang!
  • Ga niet helemaal los met boodschappen doen, probeer toch zo veel mogelijk clean eten te eten!
  • Ga voor het boodschappen doen eten! Zo zit je al vol wanneer je langs al het lekkere eten komt!
No Comments

Post A Comment