Warming up

warming-up

Warming up

Wat is een warming up?

Een warming up bereid je voor op een inspanning, zowel geestelijk als lichamelijk! Een warming up zorgt er eigenlijk voor dat alle systemen die je nodig hebt om te kunnen sporten aan de gang gaan. Denk aan het zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel. Doordat een warming up je voorbereid op de inspanning, is de kans op blessures minder groot.

Welke soorten warming up zijn er?

Passieve warming up

Ja het is echt waar, er bestaat een passieve warming up. Dit betekent letterlijk dat je opwarmt op een passieve manier, bijvoorbeeld door een sauna.  Deze manier van warming up werd vroeger nog weleens als enige warming up gebruikt. Tegenwoordig is het voornamelijk de spieren warm houden, maar wordt er nog een actieve warming up gedaan. Zoals je namelijk misschien wel kunt voorstellen, was deze warming up niet helemaal optimaal.

 

Niet-specifieke warming up

Wanneer je voor de krachttraining gaat opwarmen op de loopband, ben je bezig met een niet-specifieke warming up. Dit is namelijk een actieve warming up waarbij je je lichaam in het algemeen opwarmt, bijvoorbeeld door te wandelen. Bij deze vorm activeer  je je lichaam dus daadwerkelijk voor een inspanning.

 

Specifieke warming up

Als je de minste kans op blessures wilt oplopen, is het verstandig om ook een specifieke warming up uit te voeren. Dit houdt in dat je de inspanning die je gaat uitvoeren op een lagere intensiteit doet. Bijvoorbeeld squatten zonder externe gewichten. Je voert dat wel de beweging uit, maar zonder extra gewichten.

 

Stretchen tijdens een warming up

Vaak zie je sporter stretchen voordat ze gaan sporten. Echter is de wetenschap het daar nog niet over eens. Er is tegenstrijdig bewijs gevonden over het stretchen voor een inspanning voor het verbeteren van sportprestaties en het voorkomen van blessures. Daarnaast is onderzocht dat rekken voor een inspanning de spierpijn niet vermindert.

 

Ik hoop dat jullie weer hebben genoten van dit stuk!

 

Liefs,

Paula

 

 

No Comments

Post A Comment