Pre workout: Wat moet je eten voor een krachttraining?

Banaan

Pre workout: Wat moet je eten voor een krachttraining?

Vaak krijg ik de vraag: ‘wat moet ik eten voordat ik ga sporten?’ Allereerst vind ik dat dit erg persoonsafhankelijk is. Het is het belangrijkste dat jij je er fijn bij voelt. Uiteraard zijn er wel richtlijnen en aanbevelingen wat betreft eten voor een training.  

Koolhydraten

Er wordt veel gesproken over ochtendcardio zonder ontbeten te hebben. Ik wil ik aanraden om WEL te eten voordat je gaat sporten. Je moet zorgen dat de glycogeenvoorraad in je lichaam goed is aangevuld. Dit doe je door koolhydraten te eten. Koolhydraten worden opgesplitst in glucose, glucose en fructose of glucose en galactose. Opgeslagen glucose is glycogeen. Glucose is de belangrijkste en makkelijkste brandstof voor het lichaam.

Eiwitten

Ook is het verstandig om eiwitten te eten voordat je gaat trainen. Eiwitten beschermen de spieren als het ware voor afbraak. Wanneer de glycogeenvoorraad opraakt gaat het lichaam vetten en spiereiwitten gebruiken. Hierdoor is het belangrijk dat je voldoende eiwitten eet, om zo de spieren te beschermen.

Oke dus je moet koolhydraten en eiwitten eten voor je training.. hoe dan?

Waarschijnlijk ga je last krijgen van rijst met kip vlak voor je training. Daarom wordt er aangeraden om ongeveer 2-3 uur voor je training een grote maaltijd te eten. Het liefst één waar veel koolhydraten en eiwitten in zitten en weinig vetten. Van vetten kun je last krijgen tijdens het sporten. Doordat je deze maaltijd 2-3 uur voor de training neemt, krijgt je lichaam voldoende tijd om dit te verwerken en op te slaan.

Aan wat voor maaltijden moet je dan denken?

– rijst, kip en groenten

– volkoren boterhammen met kipfilet

– pasta met kip of bonen

– eiwitshake met havermout

 Kleine snack

Ongeveer een halfuur tot een uur voor de training wordt je aanbevolen om nog een kleine snack te eten. Zorg ervoor dat dit licht verteerbaar is en dat het ook zeker niet veel vet bevat. Wanneer je iets zwaars eet vlak voor dat je gaat sporten, is je lichaam veel energie kwijt aan het verteren van de voeding en heeft het minder energie om te kunnen sporten.

Wat kun je nog eten vlak voor het trainen?

– cracker met kipfilet

– cracker met hutekäse

– banaan

– eiwitshake

Conclusie

Ga niet zonder te eten sporten! Neem ongeveer 2-3 uur voor de krachttraining een grote maaltijd met veel koolhydraten en eiwitten en neem als je dat fijn vindt nog ongeveer een halfuur tot uur voor de training een kleine snack van koolhydraten en eiwitten. Vermijd vetten rondom je training want dit kost het lichaam veel energie om te verwerken. En het aller belangrijkste: eet waar jij je prettig bij voelt!

Liefs,

Paula

No Comments

Post A Comment