Wat is pre- workout?

Wat is pre- workout?

De woorden zeggen het al: pre workout is een product wat je voor je training in neemt, maar wat zit er nou in en wat doet het?

 

Pre-workout is dus een supplement wat er eigenlijk voor zorgt dat je meer energie krijgt. Hierdoor kan je net iets harder en beter trainen. Je neemt het ongeveer een half uur voor je training en voor/tijdens je training voel je dat het begint te werken. Vaak gebruik ik het zelf als ik moe ben en energie nodig heb voor mijn workout, maar je kan het eigenlijk altijd gebruiken. Gebruik je het vaker dan 2/3 in de week, wordt de werking minder. Dit doordat je lichaam niet meer reageert op de hoeveelheid caffeine die er in zit. Mijn advies? Gebruik het alleen als je het echt nodig hebt!

 

Pre-workout supplementen komen in verschillende vormen. Je hebt poeders, capsules en tabletten. Maar wat stoppen ze er dan in? Er zijn een paar ingrediënten op te noemen die in bijna elke pre-workout zitten. Als voorbeeld heb ik de N1 pre-workout van Nutrend genomen. Een zeer effectieve en heftige pre workout. De ingrediënten zijn:

L-arginine-alfa-ketoglutaraat, beta-alanine, creatine monohydraat – Creapure®, L-citrulline malaat, natriumcitraat, calciumfosfaat, creatine citraat, vulstof inuline, L-ascorbinezuur, L-tyrosine, cafeïne, smaakstof, mengsel van bietenconcentraat en spirulina-extract, nicotinamide, L-dimethylaminoethanol bitartraat, zwart wortelconcentraat, zoetstoffen sucralose en steviolglycosiden, zwarte peper-extract (95% van piperine) – Bioperine®, antiklontermiddel siliciumdioxide, pyridoxinehydrochloride , thiamine hydrochloride.

 

Wat je dus bijna in elke pre workout ziet is en de basis is van de effecten zijn: beta-alanine, cafeïne en creatine. Hier een uitleg over deze producten:

 

Wat is beta-aline?: Bèta-alanine is een niet-essentieel aminozuur wat het moment van verzuring uitstelt, dit natuurlijk in het kort uitgelegd. Hierdoor kunnen sporters intensiever trainen en kunnen zij hun spieren sterkere groeiprikkels toedienen. Een sterke bijwerking van bèta-alanine is neurasthenie: een prikkelend gevoel in je gezicht en bovenlichaam. Zelf vind ik dit dan ook totaal niet fijn, al merk je wel dan dat het product aan het werk is.

 

Wat is cafeïne?: Cafeïne is een stimulerende stof die we in Nederland vooral binnenkrijgen door het drinken van koffie en thee, of pre workout! Cafeïne komt snel in het bloed terecht, hierdoor zit de helft van je ingenomen cafeïne al binnen 3 tot 4 minuten na het eten of drinken in je bloed. Tussen een ½ uur en 2½  uur na het drinken ervan ervaar je de effecten. Cafeïne heeft een stimulerend effect op onze concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie.

Maar ook cafeïne heeft zijn nadelen: Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Door te veel cafeïne kan het ook moeilijk zijn om in slaap te vallen. Ook wordt de werking van cafeïne minder naar mate je het vaker gebruikt. Hierdoor moet je de dosering steeds vaker omhoog doen om het zelfde gevoel, dezelfde energie er door te krijgen.

 

Wat is creatine?: Creatine is een lichaamseigen stof die voorkomt in de spieren van zoogdieren. Het is een tussenproduct bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. Je lichaam maakt zelf creatine aan, maar je kunt dit ook aanvullen middels voeding of als voedingssupplement.

Waarom zit er nou creatine in vele pre workouts? Nou, mogelijk heeft beta-alanine een versterkend effect bij het gebruik van creatine. Meerdere onderzoeken hebben een verbetering laten zien van de prestatie bij krachtinspanning als beide supplementen gecombineerd worden in vergelijking met losse creatine. De hoeveelheid creatinefosfaat in je lichaam en de hoeveelheid rust tussen de sets bepaalt hoe lang je de intensieve beweging vol kan houden, dit betekend dus: als je creatinefosfaat buffer groter is , dan zal je dus gemakkelijker en vaker een explosieve beweging uit kunnen voeren. Deze buffer vul je dus weer aan door creatine: de inname van creatine voor een verhoging van de hoeveelheid creatinefosfaat in de spieren.

Maar creatine heeft ook nadelen: een mogelijk nadeel is de gewichtstoename. Daarnaast kan een hoge inname (+10-20 gram) leiden tot diarree, winderigheid of krampen. Het kan dus goed zijn dat je je misselijk voelt of diarree krijgt als je te veel creatine in één keer neemt.

 

De pre workout N1 van Nutrend is dus een hele effectieve en goed werkende pre workout! Het zorgt ervoor dat je net even iets harder kan trainen en net iets langer kan doorgaan.Wel zou ik deze dus niet in de avond nemen omdat de ingrediënten die erin zitten ervoor zorgen dat je er na niet goed kan slapen. Het rotte is dat veel van de pre workouts deze ingrediënten bevatten en voor mij dus niet handig zijn, omdat ik vaak in de avond juist train! Nu ben ik verder op onderzoek gegaan en ben ik Explosin, ook van Nutrend tegen gekomen! Dit zijn de ingrediënten:

L-arginine, zuurteregelaar citroenzuur, aroma, L-tyrosine, taurine, L-citrulline malaat, cafeïne, extract van druivenbessen en appelschil – VinitroxTM (95% polyfenolen, antioxidant zwaveldioxide), Citrus aurantium-extract (10 % synephrine, maltodextrine), L-ascorbinezuur, zoetstoffen sucralose en stevioL-glycosiden, antiklontermiddelen calciumfosfaat en silica, pyridoxine hydrochloride, riboflavine, pteroylmonoglutaminezuur.

 

Je ziet dus dat hier alleen wat cafeïne in zit, maar de andere ingrediënten zijn hier weg gelaten. Deze booster is namelijk gemaakt om je meer energie te kunnen geven, zonder dat je er niet meer door kunt slapen. Ideaal voor mij dus! Ik heb deze gister avond uitgeprobeerd en het geeft je inderdaad meer energie, zonder dat je er van gaat trillen of iets. Ook heb ik gewoon kunnen slapen, helemaal perfect dus. Ik gebruik de N1 Nutrend dus als ik overdag een pre workout nodig heb en de Explosin Nutrend als ik in de avond train.

 

Heb je meer vragen over pre workout of andere producten? Stuur zij gerust een bericht via het contactformulier !

 

Kusss,

 

Paula

No Comments

Post A Comment