Spierpijn: wat kun je er tegen doen?

spierpijn

Spierpijn: wat kun je er tegen doen?

Wat is spierpijn?

Spierpijn ontstaat na het uitvoeren van zware oefeningen of oefeningen die je normaal niet doet. Ook is er een verband gevonden tussen het uitvoeren van excentrische oefeningen en spierpijn. Excentrische oefeningen zijn oefeningen waarbij je de spier langer maakt, bijvoorbeeld het laten zakken van dumbell tijdens een biceps curl. Spierpijn wordt ook wel DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) genoemd. Deze DOMS ontstaat ongeveer 24 tot 48 uur na de inspanning en verdwijnt weer 5 tot 7 dagen na de inspanning.

excentrisch trainen

No pain, no gain

Dit is dus niet waar! De hoeveelheid spierpijn dat je hebt, staat niet gelijk aan de progressie die je maakt. Het is echter zelfs zo dat spierpijn een negatief effect kan hebben op je kracht. De spierpijn die je voelt is afhankelijk van het aantal pijnreceptoren die je in je lichaam het en hoe gevoelig je dus bent voor pijn. Hoewel spierpijn een voldaan gevoel kan geven, is het dus geen goede indicatie voor hoe goed je hebt getraind.

Hoe zorg ik dan dat ik geen spierpijn heb?

  • Zorg voor een goede trainingsopbouw. Bouw rustig op zodat je je lichaam te tijd geeft om te wennen aan de belasting. Een trainingsschema kan hierbij erg helpen! Ook is het belangrijk om rust te nemen tussen je setjes, zodat je op tijd aanvoelt of de oefening te zwaar is of niet.
  • Zorg voor voldoende eiwitten en koolhydraten in je voeding. Eiwit zorgt voor een goed herstel van de spiereiwit en koolhydraten zorgen voor voldoende glucose en glycogeen zodat het lichaam geen eiwitten hoeft af te breken. Goede macro’s zorgen dus voor een goed spierherstel.
  • Blijf bewegen. Doordat je beweegt stimuleer je de bloedsomloop in je lichaam en kan het lichaam sneller herstellen.
  • Slaap goed. Tijdens het slapen wordt er een groeihormoon aangemaakt, ook deze is van belang voor het goed herstellen van je spieren.

Een kort maar krachtige blog denk ik zo. Laat zeker even hieronder weten waar je meer over wilt lezen!

Liefs,

Paula

No Comments

Post A Comment