Wat gebeurt er wanneer je stopt met suiker eten?

Wat gebeurt er wanneer je stopt met suiker eten?

Het zweet stond op mijn voorhoofd. Het water stond tot aan mijn tanden in mond. Mijn maag begon uit het niets te knorren en rammelen. Ik moest suiker binnenkrijgen…

Het was mei 2013. Die sixpack die ik deze zomer wou hebben, had ik nog niet. Daar gaf ik vooral mijn arts en fysiotherapeut de schuld van. Ik was 3 maanden ervoor een hevige schouderoperatie ondergaan en om goed te herstellen, moest ik goed eten. Dat heb ik zeker gedaan. Ik kwam in 3 maanden tijd ruim 10 kg aan.

De revalidatie van mijn schouder verliep erg goed en met de zomer op de stoep, was het tijd om die sixpack tevoorschijn te halen. Ik had 1 tot 2 maanden de tijd om mijn doelstelling te behalen. Extreme deadlines, vragen om extreme methodes. Er zat niets anders op: Geen suikers meer!

De weg naar mijn doelstelling begon met het in kaart brengen van alle producten die suikers bevatten.

Heb je enig idee hoeveel producten dit zijn? Heb je enig idee hoeveel soorten suiker er zijn?

Suikers behoren tot koolhydraten. Wanneer je kijkt naar alle koolhydraatrijke producten die er zijn, zie je dat er verschillende suikerbronnen zijn.

Naast de algemeen bekende kristalsuiker/rietsuiker heb je melksuiker, vruchtensuiker, druivensuiker en moutsuiker. Suiker vind je terug in producten zoals honing, ahornsiroop en agavesiroop, maar ook in brood, pasta, rijst. Etc.

Vandaag de dag bevatten veel producten suiker om diverse redenen. Zo wordt suiker niet alleen ingezet om een product zoeter te maken. Het wordt ook gebruikt als vulmiddel, conserveermiddel, gelvormer, stabilisator, kleurmiddel of voor het verbeteren van de structuur van een product.

Er resteerde mij niets anders dan alle producten te schrappen waar suikers in zaten, op fruit na.

Wat ik niet wist, was dat ik een combinatie van het paleo en ketogeen dieet volgde. Zou dit nieuwe dieet de oplossing zijn voor het krijgen van mijn sixpack?

De eerste week van mijn dieet was zwaar, ik had continu trek in zoetigheid en snakte continu naar suiker. Waar ik nog wel het meest naar verlangde was brood. Toevallig las ik diezelfde week een artikel in de Men’s Health magazine dat suiker wel 8x zo verslavend is als heroïne. Ik had overduidelijk te maken met afkickverschijnselen.

Suiker activeert het beloningscentrum in onze hersenen. Suikers, vetten, sport, muziek, alcohol en drugs zorgen ervoor dat je dopamine aanmaakt, wat je een ontzettend goed gevoel geeft. In tegenstelling tot alcohol en drugs krijg je geen onthoudingsverschijnselen wanneer je geen suiker meer binnen krijgt.

Dit gebeurt ook niet wanneer je stopt met sporten of met muziek luisteren. Hoewel het leven zonder Spotify Premium wel een stuk minder leuk is. #firstworldproblems. Vanaf de tweede week werd het allemaal wat makkelijker en begon ik vooral de voordelen van mijn nieuwe dieet te zien zoals:

Een gavere huid.

Misschien kwam het omdat ik tijdens dit dieet gestopt was met drinken en het eten van chocolade, dat ik minder last had van puistjes en mee-eters. Misschien kwam het wel door de suikers. Wie zal het zeggen. Ik was in ieder geval blij met deze bijkomstigheid.

Heldere geest en focus.

Keto-dieet-aanhangers zweren alleen al bij dit dieet vanwege deze bijkomstigheid. Eerlijk toegegeven, ik voelde mij goed en was gefocust. Ik kon makkelijker opstaan en had gedurende de dag meer energie. Wat ook wel ergens verklaarbaar is, wanneer je niet meer tot 5 uur in de ochtend alcohol drinkt en in plaats daarvan op tijd naar bed gaat.

De weegschaal bleef omlaaggaan.

Voor dit dieet haalde ik bijna al mijn calorieën uit koolhydraatrijke bronnen. Koolhydraten houden o.a. vocht vast. Ik verloor meer vocht dan vet. Dat deed er voor mij niet toe. Daarnaast kreeg ik voordat ik aan dit dieet begon, elke dag te veel calorieën binnen. Ik at simpelweg te veel en ik dronk ook te veel alcohol.

Hoe fantastisch die voordelen ook waren, telkens wanneer ik brood, patat, pasta of pizza rook, kreeg ik zo’n ontzettende trek. Hoe kon het ook anders: ik gaf toe aan één keertje pizza eten. Als beloning, omdat ik al “zoveel” was afgevallen.

Mijn cheatmeal eindigde in een complete schranspartij van een week. Laten we het er op houden dat het te maken had met iets van de verloren tijd inhalen.

Ik heb die zomer veel geleerd over voeding, diëten en het vinden van de juiste balans binnen mijn voedingspatroon. Vandaag de dag komt suiker nog steeds terug in mijn voedingspatroon.

Is suiker dan niet ontzettend slecht?

Te veel suiker is niet goed voor de gezondheid. Zo tast het je tandglazuur aan, vandaar het zo belangrijk is om minimaal 2x per dag je tanden te poetsen.

Suiker kan slecht voor de gezondheid zijn wanneer je er teveel van binnen krijgt, omdat het de kans op overgewicht aanzienlijk vergroot.

Met suiker kun je op een gemakkelijke manier snel en veel calorieën binnen krijgen die weinig tot geen voedingswaarde hebben. Deze extra calorieën slaat het lichaam op als vet.

 

Wil jij je inname van suikers na het lezen van dit artikel verminderen? Stay tuned. Volgende week lees je de 10 beste tips om minder suiker binnen te krijgen.

 

No Comments

Post A Comment