Vet omzetten in spieren

vet omzetten naar spier

Vet omzetten in spieren

Vet omzetten in spieren. Klinkt als een mooi doel he? Helaas, dit zal niet gebeuren.. Wanneer je dit zegt wil je eigenlijk dat je vetpercentage vermindert en dat je spieropbouw vergroot, omzetten kan niet! In deze blog leg ik je uit waarom dat niet kan en wat je wel kunt doen om gespierder te worden!

Waarom niet?

Spiermassa en vetmassa zijn twee hele verschillende weefsels met verschillende functies. Vetweefsel is de opslag van energie in de vorm van vet, daarnaast is de functie van vetweefsel om je lichaam warm te houden. Spiermassa levert kracht en zorgt ervoor dat ons lichaam kan bewegen. Spieren bestaan voornamelijk uit aminozuren. Een bepaald weefsel met bepaalde functies kan dus niet ineens veranderen. Jij kan ook niet ineens veranderen in een boom toch?

Hoe krijg ik dan wel meer spieren en minder vet?

Als je minder vet wilt, zal je een negatieve energiebalans moeten hebben. Dit betekent dat je meer calorieën verbrand dan dat je inneemt. Hierdoor zal je afvallen. Om spieren aan te kunnen maken moet je een positieve energie balans hebben. Dit betekent dat je meer calorieën inneemt dan je verbruikt. Dit zorgt ervoor dat je kan ‘groeien’, als je op een goede manier traint natuurlijk.

Beginner

Bij een beginner kun je deze dingen nog redelijk tegelijkertijd doen. Wil je echt afvallen, ga je minder eten en meer sporten. Als beginnende sporter hebben je spieren nog relatief weinig prikkels nodig om te kunnen groeien. Een voorwaarde hiervoor is wel dat je niet TE weinig calorieën gaat eten. Doe dit ongeveer 15% onder je behoefte. Als je te weinig eet, heeft je lichaam niet genoeg energie om te sporten en om sterker te worden.

Gevorderd

Als je al wat langer met trainen bezig bent, kan je niet meer zo makkelijk wegkomen met minder eten en meer sporten. Het kan dan zinvol zijn om te gaan werken met ‘bulken’ en ‘cutten’. De bulkfase is de periode waarbij je meer energie inneemt, waardoor je kan gaan groeien. In de cutfase neem je minder calorieën waardoor je vetmassa verliest. Het is belangrijk dat je tijdens deze fases niet te snel op of afbouwt. Wanneer je plotseling te weinig gaat eten, gaat er teveel spiermassa verloren. Als je te snel te veel gaat eten, zal je ook veel vetmassa aankomen.

 

Hopelijk vond je het weer een leuk informatief stukje!

 

Liefs,

Paula

 

 

No Comments

Post A Comment